Savjeti

Prehlada i gripa su bolesti dišnog sustava čiji se simptomi često preklapaju pa ih je često teško i razlikovati. Prvenstveno ih razlikujemo po intenzitetu simptoma, trajanju bolesti i pripadajućim komplikacijama.

Osteoporoza je bolest za koju su karakteristični smanjenje koštane mase, poremećaj njene strukture, nedovoljna mineralizacija kosti, smanjenje čvrstoće i elastičnosti kosti što dovodi do veće mogućnosti i učestalosti prijeloma. Prijelomi su najčešći na kukovima, kralješcima (lumbalni), podlaktici. Do prijeloma ne mora ni doći, već se mogu oslabljeni kralješci istrošiti i početi mrviti što uzrokuje jaku bol u leđima, smanjenje visine, deformiranost kralježnice. Najčešći tipovi osteoporoze su postmenopauzalna i senilna osteoporoza.

Bolest kretanja se u stručnoj literaturi zove kinetoza. Ne javlja se kod svih ljudi i ne mora nastati kod svih tipova vožnje. Ona je prirodna reakcija na pokret našeg sustava za ravnotežu smještenog u unutrašnjem uhu. Simptomi su joj mučnina, vrtoglavica, povraćanje, nagla pojava hladnog znoja, pad krvnog tlaka. Skloniji su joj djeca i muškarci te je češća kod vožnje u visokim vozilima i pri vožnji na stražnjim sjedalima.

Melanom je zloćudni tumor kože koji nastaje iz pigmentnih stanica melanocita. Melanociti su stanice koje osim što čine kožu, dio su i sluznice dišnog sustava, oka, moždanih ovojnica, sluznice probavnog sustava, limfnih čvorova. Zbog toga je moguće da melanom nastane i na drugim mjestima na tijelu (dišni putevi, probavni sustav, mokraćni sustav, rodnica, usna šupljina, mozak, unutrašnji dio oka) što je, na svu sreću, jako rijetko. U preko 80% slučajeva nastaje na mjestu madeža (pigmentacije). Zahvaća podjednako oba spola, najčešće se javlja između dvadesete i šezdesete godine života, a pravi uzrok nastanka je još nejasan. Nejgovo rano otkrivanje je ključno za uspješno liječenje. Ono podrazumijeva kirurško odstranjenje zahvaćenog područja, imunoterpiju, kemoterapiju, radioterapiju što ovisi o tipu i stadiju razvijenosti melanoma.

Jetra je naš najveći unutrašnji organ. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha, teži oko 1,2 do 1,5 kg kod odrasle osobe. Često se naziva "kemijskom tvornicom" ljudskog organizma zbog brojnih funkcija koje obavlja. Prvenstveno je bitna za funkcioniranje izmjene tvari u organizmu.

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je posljedica nemalignog prekomjernog rasta stanica prostate uzrokovanog hormonalnim promjenama. Dolazi do povećanja tkiva prostate čime se povećava pritisak na mokraćnu cijev što dovodi do neugodnih simptoma. S obzirom da se simptomi BHP-a preklapaju sa simptomima prostatitisa i karcinoma prostate, važno je pri uočavanju istih posjetiti liječnika urologa.

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.