Upala mokraćnog mjehura

Bakterijski cistitis je upala mokraćnog mjehura nastala zbog pojave bakterija u urinu. Upala nastaje kad se mokraćna cijev i mjehur inficiraju bakterijama koje se ne uklone mokrenjem nego ostaju u mjehuru, razmnožavaju se i uzrokuju upalni proces. Više od 90% cistitisa uzrokuje Escherichia coli. Ostali češći bakterijski uzročnici su Klebsiella, Proteus mirabilis, Enterococcus. Postoje i drugi uzroci upale gdje nema pojave bakterija u mokraći i mokraćnom mjehuru, a čiji simptomi podsjećaju na bakterijski cistitis.Tako imamo gljivični cistitis, postradijacijski cistitis, cistitis zbog iritacije mjehura kamencima u mokraćovodu, cistitis uzrokovan uzročnicima spolno prenosivih bolesti... Pothlađivanje može izazvati simptome cistitisa zbog iritacije mokraćnog mjehura ili zbog oslabljenja prirodnog imuniteta sluznice mokraćne cijevi kod žena što dovodi do lakšeg pristupa bakterijama koje se nalaze u okolici mokraćne cijevi. Bakterijski cistitis uglavnom zahvaća žene kod kojih je mokraćna cijev kraća nego kod muškaraca,manje je razmaknuta od otvora anusa pa je u neposrednoj blizini fekalne bakterijske flore. Smatra se da će dvije trećine žena barem jednom u životu imati cistitis, a od tog broja će 25% imati recidive infekcije.
Simptomi su učestalo i bolno mokrenje, male količine mokraće, osjećaj peckanja pri mokrenju, kapljice krvi u mokraći, mutna mokraća, neugodan miris mokraće, bolovi i grčevi u donjem dijelu trbuha. Nastaju naglo uglavnom. Temperatura ne mora biti ili je blago povišena (uglavnom do 38 ˚C). Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, fizikalnog pregleda, nalaza urinokulture. Najčešće će liječnik propisati neki antibiotik (nitrofurantoin, norfloksacin, koamoksiklav, cefaleksin) i prije rezultata urinokulture, a ovisno o rezultatima nalaza može prilagoditi terapiju. Veće probleme u terapiji predstavljaju recidivirajući cistitisi-pojava više od 3 cistitisa dokazana urinokulturom u godini dana ili 2 u 6 mjeseci. Nekad se u takvim slučajevima provodi profilaktična terapija niskim dozama antibiotika svaku večer ili 3 puta tjedno kroz 6 mjeseci.


PREVENTIVNE MJERE:
-piti mnogo tekućine jer tako pomažemo ispranju bakterija s mokraćnih puteva i sprečavamo njihovo brzo razmnožavanje. Bilo bi poželjno popiti čašu vode ili urološkog čaja svakih sat vremena. Izbjegavati sve napitke koji mogu iritirati mjehur (kava, alkohol, gazirann napici).
-mokriti kad se osjeti potreba, ne odgađati odlazak na toalet i isprazniti mjehur do kraja
-prije i nakon spolnog odnosa treba mokriti i oprati genitalnu regiju nakon odnosa
-za higijenu koristiti blage, nemirisne sapune kiselog pH; izbjegavati antibakterijske i pjenušave sapune jer mogu iritirati sluznicu
-dati prednost tuširanju pred kupanjem
-nakon velike nužde se treba brisati papirom od naprijed prema natrag kako bi se smanjila mogućnost prijenosa E.coli; koristiti nemirisni toaletni papir
-izbjegavati nošenje uskog donjeg rublja i hlača; nositi pamučno donje rublje
-u prehrani izbjegavati rafiniranu hranu i jednostavne šećere
-čuvati se hladnoće i pothlađivanja; utopliti trbuh i donji dio leđa
-mijenjati vlažni kupaći kostim 

POMOĆ U PRIRODI:
MEDVJETKA je uroantiseptik i diuretik (potiče izlučivanje mokraće). Koristi se u obliku čajeva, kapi, kapsula, tableta. Kako bi bila djelotvorna, mora se ispravno koristiti. Čaj se pije 3 do 4 puta dnevno u dozi od 3 grama u 150 ml vode. Aktivni sastojak medvjetke je arbutin i u tabletama i kapsulama mora biti standardizirana doza na njega. Tad se uzima 400 do 800 mg arbutina na dan u 2 do 3 doze. Preporuka ju je koristiti 7 dana, a ako se stanje u tom periodu ne poboljša, treba se javiti liječniku. Za djelotvornost arbutina je potrebna lužnata mokraća pa se često preporučuje kombiniranje upotrebe sa sodom bikarbonom (2 puta dnevno po pola male žlice). Iz istog razloga treba izbjegavati piće i hranu koja zakiseljava mokraću (npr. vitamin C). Ne smije se kombinirati s brusnicom, ne smiju je koristiti trudnice, dojilje i djeca mlađa od 12 godina.
BRUSNICA sa svojim aktivnim komponentama proantocijanidima sprječava prianjanje bakterija na epitel mokraćnog sustava. Minimalna djelotvorna doza je 36 mg proantocijanida prema studijama na što treba obratiti pažnju pri biranju preparata sa brusnicom. Ona pak za svoje djelovanje treba kiseli urin pa ju je poželjno kombinirati s vitaminom C. Upotrebljavaju se još čaj, sok i sirup od ploda brusnice koji su pogodni za primjenu i kod trudnica, dojilja, djece.
ZLATNICA djeluje blago diuretski, protuupalno i spazmolitski (smanjuje grčeve). Vrlo često se koristi u prevenciji ponovnog nastanka infekcije i desetak dana nakon terapije s medvjetkom. Kod nas je nalazimo u obliku čaja i kapsuliranu. Čaj se pije 3 do 4 puta dnevno u dozi od 3 do 5 grama u 200 ml vode. Kapsule koje sadrže suhi ekstrakt zlatnice se doziraju 350 do 450 mg 3 puta dnevno. 
D-MANOZA je šećer koji djeluje tako da oblaže E.coli i sprječava njeno prianjanje za sluznicu mokraćnog mjehura što dovodi do njenog uklanjanja iz mokraćnog sustava. Mogu je koristiti i trudnice, dojilje, djeca, dijabetičari s kontroliranom razinom glukoze u krvi. Na tržištu se nalazi u obliku praha samostalno ili u kombinaciji s brusnicom za pojačani efekt. Vrlo često se koristi i u prevenciji recidiva.

ZU Ljekarne Polunić

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.