Prehlada i gripa

Prehlada i gripa su bolesti dišnog sustava čiji se simptomi često preklapaju pa ih je često teško i razlikovati. Prvenstveno ih razlikujemo po intenzitetu simptoma, trajanju bolesti i pripadajućim komplikacijama.

Prehladu može uzrokovati preko 200 različitih vrsta virusa. Nije neobično da odrasla osoba oboli oko 3 puta, a dijete i do 12 puta godišnje ako pohađa vrtić. Češća je tijekom hladnijih mjeseci, ali javlja se tijekom cijele godine. Započinje uglavnom bolovima u grlu i curenjem nosa prva 2 do 3 dana nakon čega slijede začepljenost nosa i kašalj idućih 4 do 5 dana u prosjeku. Djeca često imaju temperaturu dok je ona rijetka kod odraslih. Mogu se javiti i bakterijske komplikacije, najčešće u obliku upale sinusa, uha ili bronhitisa. Komplikacije mogu biti ozbiljne kod osoba koje spadaju u rizičnu skupinu: oboljeli od kronične opstruktivne bolesti pluća, karcinoma, imunokompromitirane osobe. Liječimo je simptomatski. Vrlo je važna hidracija-uzimanje dovoljne količine tekućine. Time razrjeđujemo sekret u nosu i grlu, vlažimo sluznicu i pomažemo joj da se oporavi te snižavamo tjelesnu temperaturu. Za povišenu temperaturu primjenjujemo antipiretike-lijekove za snižavanje temperature. To su najčešće paracetamol, ibuprofen, diklofenak, acetilsalicilna kiselina. Pritom treba naglasiti da acetilsalicilnu kiselinu nikako ne smijemo davati djeci. Kapi i sprejevi za nos pomažu kod curenja i začepljenosti nosa. Ako se koriste kapi sa dekongestivima, ne smiju se koristiti duže od 5 dana. Za upalu grla se koriste pastile ili sprejevi za grlo, a za kašalj sirupi protiv kašlja. Antibiotici dolaze u obzir samo ako dođe do sekundarne bakterijske infekcije (npr.upale sinusa, uha) što će procijeniti liječnik. Bitno je odmoriti koliko je moguće, uzimati dovoljno tekućine, liječiti simptome bolesti te ojačati imunitet kako bi se smanjio intenzitet simptoma te duljina trajanja prehlade. U tome može pomoći vitamin C. 
Gripa je također virusna bolest koju uzrokuju virusi influence tipa A i B. Nastupa naglo s visokom tjelesnom temperaturom i jačeg je intenziteta od prehlade. Prvih dana bolesnik osjeća intenzivnu bol u mišićima, iscrpljen je, nedostaje mu energije, ima jaku glavobolju . Javlja se samo zimi za razliku od prehlade. Komplikacije su češće i opasnije (upala pluća). Treba paziti na dobru higijenu tijekom sezone gripe jer se lako prenosi kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem) i rukama. Najvažnije je mirovanje kako bi se organizam uspio boriti protiv virusa. Liječenje je simptomatsko kao kod prehlade, ali kod gripe je moguće i liječenje antivirusnim lijekovima, te je jasno moguće cijepljenje protiv gripe. 
                    
 

SIMPTOMI  GRIPA PREHLADA
početak bolesti vrlo naglo postupno
temperatura visoka normalna ili blago povišena
glavobolja redovito rijetko
bol u mišićima često rijetko
umor i iscrpljenost jačeg intenziteta ne
kašalj suh, iritabilan blag ili odsutan
začepljenost nosa ponekad redovito
kihanje ponekad često
komplikacije često rijetko
izostanak s posla ili iz škole često rijetko

ZU Ljekarne Polunić

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.