Bubrežni kamenci i prehrana

Bubrežni kamenci se kristalne nakupine koje se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjoj površini bubrega. Kamenci se češće javljaju kod muškaraca, iako je broj oboljelih žena u porastu zadnjih 10 godina. 

Najznačajniji simptom bubrežnih kamenaca je jaka bol koja se javlja u leđima u području bubrega. Ponekad se uz ovu bol javlja mučnina i povraćanje. Ako su kamenci veći i iritiraju stjenku mokraćne cijevi može se pojaviti krv tijekom mokrenja.

Bubrežni kamenci mogu sadržavati različite kombinacije kemijskih tvari. Najčešća vrsta kamenaca sadrži kalcijev oksalat. Kemijski sastav kamenaca je bitno znati kako bi se prehranom i drugim metodama mogli prevenirati. Kao primjer navodimo preporuke za unos kalcija ovisno o tome koji je kemijski sastav kamenaca. U slučaju kamenaca koji su po sastavu kalcijev oksalat potrebno je povećati unos kalcija putem hrane i dodataka prehrani ( do 1200mg uz obrok), jer će dodatni kalcij na sebe vezati oksalate iz hrane i time smanjiti apsorpciju. A ako se radi o kamencima koji su po sastavu kalcijev fosfat ili karbonat potrebno je smanjiti unos kalcija.

Prevencija oksalatnih bubrežnih kamenaca

Bitno je povećati unos tekućine tijekom dana ( barem 3 L) kako bi se ispirali mokraćni putevi i time spriječili stvaranje većih kamenaca koji uzrokuju jake bolove.

Potrebno je povećati unos kacija ( samo u slučaju oksalatnih kamenaca!). Preporučene su doze 800mg do 1200mg uz obrok.

Namirnice koje sadrže oksalate bi trebalo izbjegavati. Namirnice koje su bogate oksalatima su špinat, cikla, repa, rabarbara, orašasti plodovi, ribiz, radič, jabuke, peršin, tamna čokolada, mekinje, raštika, smokve, grožđe, pivo, bobičasto voće, šparoge, brokula, naranče, ananas, blitva. Ne preporučuje se dodatni unos vitamina C putem dodataka prehrani.

Potrebno je smanjiti unos soli.

Treba jesti hranu koja sadrži puno vlakana. Povrće koje sadrži puno vlakana su kelj, kupus i raštika.

Konzumaciju mesa i mesnih prerađevina treba smanjiti na minimum. Oko 100 grama dnevno treba biti maksimum za odrasla čovjeka koji ima sklonost nakupljanju oksalata. Općenito se preporučava  vegetarijanska prehrana jer se tako unose veće količine magnezija, kalija, fitinske kiseline koje smanjuju stvaranje kamenaca.

ZU Ljekarne Polunić

 

  • Kontakti
Ljekarne Polunić -

Ljekarne Polunić

Pošaljite upit

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.